Fakültemiz Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ali Yıldız tarafından "Deprem Travması Sonrası Ruh Sağlığımızı Koruma" Başlıklı Konferans Verildi

Fakültemiz Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ali Yıldız tarafından "Deprem Travması Sonrası Ruh Sağlığımızı Koruma" başlıklı konferans verildi.

Mustafa V. Koç Konferans Salonunda düzenlenen programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.

Yoğun ilgi gören programda Doç. Dr. Mehmet Ali Yıldız; travma, stres, travma sonrası stres bozukluğu, ruhsal bozuklukların nedenleri ve bu problemlerle başa çıkma konularını ele aldı.

“Dünyada 350 Milyon İnsan Depresyonda”

Doç. Dr. Yıldız, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde 350 milyon insanın depresyonda olduğunun altını çizerek 50 milyon insanın demans, 23 milyon insanın şizofreni, 60 milyon civarında insanın da bipolar bozukluk yaşadığını söyledi.

Ruhsal bozuklukların nedenlerinden bahseden Doç. Dr. Yıldız: “Erken dönem olumsuz yaşantılar, fiziksel (organik) hastalıklar, mizaç, kişilik özellikleri, genetik yatkınlıklar, biyolojik sorunlar ve travmalar ruhsal bozuklukların nedenlerindendir.” dedi.

“Türkiye’de 2023 Yılı İçerisinde 65,5 Milyon Kutu Antidepresan Satılmıştır”

Doç. Dr. Yıldız, Türkiye’deki antidepresan kullanımına dikkat çekerek 2013 yılında 37 milyon kutu olan sayının, 2023 yılında 65,5 milyon kutuya çıktığının altını çizdi.

“Değiştiremeyeceğiniz Şeyleri Kabul Edin”

Bazı stres kaynaklarının kaçınılmaz olduğunu belirten Doç. Dr. Yıldız, “Sevdiğiniz birinin ölümü, ciddi bir hastalık veya deprem gibi stres yaratan etkenleri önleyemez veya değiştiremezsiniz.  Affetmeyi öğrenin. Kusurlu bir dünyada yaşadığımız ve insanların hata yaptığı gerçeğini kabul edin. Öfke ve kırgınlıkları bırakın. Affederek yolunuza devam ederek iyi oluşunuza katkı sunabilirsiniz. Mizah duygusu, strese karşı dayanıklılık oluşturmanıza ve genel fiziksel ve duygusal sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olacaktır. Düzenli uyumalı, spor yapmalı, sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Sunumun ardından Doç. Dr. Yıldız, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Program sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş tarafından Doç. Dr. Mehmet Ali Yıldız’a teşekkür belgesi ve Üniversite merkez kampüsünde adına dikilmiş fidanın sertifikası takdim edildi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.