Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Murat Gökhan DALYAN' ın Adıyaman Tarihine Işık Tutan Eseri "Kommagene' den Hısn-ı Mansur'a Adıyaman Tarihi"

Köklü ve eski bir Güneydoğu Anadolu kenti olan Adıyaman, bu özelliğine rağmen üzerinde yeterince araştırmalar yapılmamış merkezlerden biridir. Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Murat Gökhan DALYAN’ ın çalışması ilkçağdan Osmanlı dönemine kadar Adıyaman Tarihi’ni ele alan bütüncül bir çalışma olması nedeniyle bir ilk olup Üniversitemizin ilimize, şehir kimliğine, şehir aidiyetine ve hafızasına yaptığı en büyük kültürel katkılardan birini oluşturmaktadır. 


Üç cilt olarak planlanan Adıyaman tarihinin ilk kitabı olan eserin içeriğinde Adıyaman bölgesinde hüküm sürmüş veya Adıyaman tarihini etkilemiş Hitit, Urartu, Asur, Babil, Pers, İskender İmparatorluğu, Seleukos, Kommagene, Roma, Armenia, Parth, Bizans, Sasani, Arap (Emevi-Abbasi), Selçuklu,  Ermeni, Süryani, Haçlı, Eyyubi, Artuklu, Danişmentli, Zengi, Memlüklü, Dulkadirli, Moğol, Timur, Akkoyunlu ve Osmanlıların ilk devirlerini içeren bilgiler bulunmaktadır. Eser, içeriğinde şehrin Perre/Pirin’den günümüz merkezine taşınma hadisesini ve yeni kurulan şehre Hısn-ı Mansur isminin verilmesi ve şehir kimliğinin isimlendirilmesi gibi önemli bilgiler ve Kudüs Haçlı Kralı’ nın Göksu Nehri üzerinde esir edilmesi, ilk Alevi Türkmen ayaklanması olan Babailer İsyanı’nın Adıyaman’da çıkması gibi ilgi çekici konuları ihtiva etmektedir. Hocamızı bu eşsiz çalışmasından dolayı kutluyor, hocamıza yeni çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.