Fakültemiz Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Niyazi YÜKÇÜ Tarafından ADYÜ' de Hazırlanan Proje TÜBİTAK Tarafından Desteklenmeye Değer Görülmüştür

Fakültemiz Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Niyazi YÜKÇÜ’nün yürütücülüğünü yaptığı “Elektrik ve Manyetik Çok Kutup Moment İntegrallerinin Kuantum Mekaniksel Incelenmesi” başlıklı proje, “TÜBİTAK 1001 – Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı-BİNBİRÇABA” kapsamında 36 ay süreliğine ve 1 milyon 188 bin 361 TL bütçe ile desteklenmeye değer görülmüştür.

Dr. Sılay Aytaç YÜKÇÜ projede Adıyaman Üniversitesi adına araştırmacı olarak görev alırken, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emin ÖZTEKİN proje danışmanı olarak görev almaktadır. Adıyaman Üniversitesi Fizik Bölümü yüksek lisans öğrencisi Enver ÖTEGEN ise projede bursiyer olarak görev alacaktır.

Kuantum mekaniğinde, moleküler sistemler incelendiğinde, sistemin enerjisinin belirlenmesinin dışında önemli niceliklerden bir tanesi de molekülün sahip olduğu yük dağılımının belirlenmesidir. Atom ve molekül fiziği alanında hazırlanan bu proje sayesinde, moleküllerin elektrik ve manyetik çok-kutup momentleri hakkında yeni ve özgün verilere ulaşılacak olup, maddenin atomik yapısı hakkında daha çok bilgi sahibi olunacaktır.

Projeden elde edilecek veriler uluslararası platformlarda yayımlanacaktır ve laboratuar çalışmaları öncesinde malzeme bilimi ve nanoteknoloji araştırmalarına katkı sunacaktır. Projenin bu yönüyle, Cumhuriyetimizin 100. yılındaki bilim ve teknoloji alanındaki hedeflerine uygun olarak, temel bilimlerdeki gelişime katkı sağlaması beklenmektedir. Araştırma sırasında oluşturulacak algoritmaların ve kodların ulusal bir moleküler hesaplama paket programı oluşturulması konusunda altyapı niteliğinde olması hedeflenmektedir.

Doç. Dr. Niyazi YÜKÇÜ hocamızı başarılı çalışması için tebrik eder, projeye desteklerinden ötürü TÜBİTAK'a teşekkür ederiz.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.